Dit is waarom de dop vast zit aan een plastic fles – veel mensen weten dit niet!

fles 1jpg

Je hebt het waarschijnlijk opgemerkt: tegenwoordig zitten de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater vast aan de fles.

Dit systeem voorkomt dat de dop zoekraakt, wat handig is. Toch heeft deze aanpassing veel consumenten geërgerd. Maar waarom is deze verandering doorgevoerd?

Deze move is gericht op het verminderen van zwerfafval, specifiek om losse doppen in de natuur te voorkomen.

Drankproducenten hebben aanzienlijk geïnvesteerd in dit doel, hierbij was de gehele industrie betrokken bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze verandering verplicht als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, naar aanleiding van de nieuwe Europese SUP-wetgeving die zwerfafval wil verminderen.

Fabrikanten zijn wettelijk verplicht doppen aan flessen en pakken voor eenmalig gebruik te bevestigen, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

In plaats van verspreid te raken in de natuur, worden met de vaste doppen dieren beschermd tegen het onbewust consumeren ervan.

Er bestaat echter discussie over de doeltreffendheid van dit initiatief in de strijd tegen zwerfvuil, aangezien doppen slechts een klein deel uitmaken van het totaal.

Statistieken tonen aan dat bijvoorbeeld snoeppapiertjes meer bijdragen aan het zwerfafval in Nederland.

De effectiviteit van de vaste doppen om zwerfafval significant te verminderen blijft dus onbevestigd, terwijl de kosten voor recycling onzekerheid met zich meebrengen.

Consumenten hebben ook moeite met het nieuwe ontwerp, vooral mensen met beperkingen in handfuncties vinden de doppen lastig te openen.

Het openen van de flessen kan voor sommige consumenten zelfs een uitdaging vormen vanwege de strakheid van de doppen, wat tot knoeien kan leiden.

“Er zijn tegenwoordig doppen die voor problemen zorgen bij het openen en sluiten van flessen,” zo blijkt uit een opiniepeiling van Kassa.

Mensen met een handbeperking uiten vooral hun ontevredenheid hierover, en er zijn ook zorgen over de impact op de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen inzamelt voor de financiering van de opleiding van geleidehonden. Vorig jaar bracht deze actie nog 50.000 euro op.

Als je echt niet goed overweg kunt met deze vaste doppen, is er een alternatief: je kunt de dop er gewoon af trekken. Bijna de helft van de mensen doet dit al, zo blijkt uit de peiling.

1. Heel veel mensen zijn niet op de hoogte van dit feit!
2. Ben jij hier al van op de hoogte?
3. Het schijnt dat velen hier niet van op de hoogte zijn!
4. Dit is wat er schuilgaat achter deze vastzittende doppen!
5. Verrassend genoeg is dit bij velen niet bekend!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven