Man wil scheiden: ‘Huwelijk kan alleen werken als mijn vrouw verandert’

mu 1jpg

Ahmed staat voor een moeilijke keuze, met zijn liefde voor zijn vrouw en een diepgaand meningsverschil over religie dat hun huwelijk onder druk zet.

Afbeelding van een man en een vrouw

“Als mijn vrouw niet tot de islam bekeert, overweeg ik een scheiding,” deelt hij, worstelend met zijn gevoelens van liefde en geloof.

Afbeelding van een man en een vrouw

Niet lang geleden leken de geloofsverschillen tussen Ahmed en zijn vrouw geen obstakel te vormen. Ze vonden een manier om samen te zijn ondanks hun verschillende achtergronden.

Afbeelding van een man en een vrouw

“Toen ik haar leerde kennen, wist ik dat ze degene was. We waren gelukkig ondanks onze verschillen,” herinnert Ahmed zich.

Afbeelding van een man en een vrouw

Ahmed is opgegroeid in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze achtergrond heeft. Aanvankelijk leken deze verschillen geen grote rol te spelen in hun relatie.

Afbeelding van een man en een vrouw

Echter, in de loop van de tijd voelde Ahmed een sterkere band met zijn geloof en verlangde hij naar een gezin waarin samen de islam wordt beoefend.

Als ik ouder werd, besefte ik meer en meer dat mijn geloof mijn identiteit vormde, hoewel ik dat niet bewust had gepland, zegt hij.

Hoewel zijn vrouw respect toonde voor zijn geloof, voelde ze geen connectie ermee en dit verschil zorgde voor spanningen tussen hen.

Ik hecht er veel waarde aan dat we samen bidden, vasten en onze kinderen opvoeden volgens ons geloof, vertelt Ahmed.

De discussies over religie leidden tot toenemende frustratie. We hebben urenlang gepraat, maar er is geen oplossing in zicht. Ik voel me verscheurd, bekent hij.

Ik houd van haar, maar kan het feit dat we niet hetzelfde geloof delen niet negeren, mijmert Ahmed.

Zijn innerlijke conflict tussen liefde voor zijn vrouw en zijn diepgeworteld geloof wordt versterkt door de invloed van zijn omgeving.


Veel mensen in zijn gemeenschap benadrukken het belang van het stellen van zijn geloof op de eerste plaats tegenover Ahmed. Hij deelt: “De druk die ik voel is groot. Anderen vertellen me dat ik moet handelen in lijn met mijn geloof, zonder compromissen te sluiten.”


”Ik erken dat sommigen gelijk hebben als ze zeggen dat ons huwelijk alleen kan voortbestaan als mijn vrouw dezelfde geloofsovertuiging deelt. Die innerlijke tweestrijd is me niet vreemd,” geeft hij toe.


Voor Ahmed is het een interne strijd om te overwegen of hij bereid is zijn langdurige huwelijk op te geven. De afstand tussen liefde en geloof lijkt voor hem steeds groter te worden.


In zijn nachten vol slaaploosheid overdenkt hij grondig de toekomst en poogt hij een weloverwogen keuze te maken.


“Elke dag dat mijn vrouw niet dezelfde religieuze overtuiging deelt, voel ik een leegte. Het is alsof ik iets essentieels mis. En ik vraag me af of ik dat nog langer kan verdragen.”


Evenzo is het een moeilijke beslissing voor hem.

De nadering van een beslissing is onvermijdelijk. “Ik heb getracht haar te overtuigen, onze relatie te redden,”

”Maar de kloof tussen ons kan ik niet langer verdragen. Tenzij ze zich bekeert, zie ik geen andere optie dan te scheiden.”

1. Het is voor hem ondraaglijk als zijn echtgenote niet tot de islam bekeert.
2. Het is voor hem onaanvaardbaar dat ze niet dezelfde religieuze weg volgen.
3. In de beginjaren was dit geen punt, maar nu wel…
4. Hij verlangt naar een gezin dat gezamenlijk de islam belijdt,
5. Een echtscheiding zal volgen als zijn vrouw zich niet bekeert.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven