Het is gebleken uit onderzoek dat meer dan 25% van de mensen in ons land rauwe kip eerst onder de kraan afspoelt.
Hoewel velen denken dat ze hiermee bacteriën wegspoelen, is dit juist een onjuiste handeling. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten volgens het Voedingscentrum juist toenemen.
Als rauwe kip wordt afgespoeld onder stromend water uit de kraan, verspreiden bacteriën zich juist door de spetters die ontstaan.
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, gaf aan: “Het verbaasde ons dat meer dan een kwart van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden.”
Ze voegde eraan toe: “Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht en op voorwerpen die op het aanrecht liggen.”
De meeste mensen zijn gelukkig goed op de hoogte van de hygiënische richtlijnen met betrekking tot kip.
Wanneer je kip bereidt, moet je ervoor zorgen dat je het goed door en door verhit.
Het is dus van groot belang om rauwe kip niet af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”
Het is belangrijk om te beseffen dat je door goede hygiëne in de keuken voedselinfecties kunt voorkomen”, merkt Van der Vossen op.
Van der Vossen illustreert een ander voorbeeld van onwetendheid over kip. “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt.”
Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.
In Suriname vindt men het vreemd als je de kip niet eerst onder stromend water wast. Men gelooft dat de kip onrein is vanwege de hoge temperaturen, tenzij je deze eerst onder stromend water houdt.