Probleem: Meer kinderen hebben geen zwemdiploma!

zwemles 1jpg

Specialisten waarschuwen dat door de toenemende kosten van zwemlessen steeds meer kinderen in Nederland geen zwemdiploma halen.

Minder kinderen kunnen doorgaan met zwemlessen doordat hun ouders de gestegen tarieven niet meer kunnen of willen voldoen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt aanzienlijke prijsstijgingen van zwemlessen in de afgelopen jaren.

Sinds 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs opgelopen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland is 21 procent.

De kosten voor een zwemles zijn nu gemiddeld 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Voor het behalen van alleen een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.

Uit onderzoek blijkt dat hoewel ouders het belang van zwemlessen zien, ze toch soms besluiten om te stoppen,” aldus Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, in een interview met de NOS.

Het is van belang dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te behalen,” zo wordt benadrukt.

Volgens CBS-gegevens is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

De stijgende kosten in zwembaden worden voornamelijk toegeschreven aan hogere energietarieven, aangezien het onderhoud van een zwembad duur is.

In 2022 kregen zwembaden een noodfinanciering van 207 miljoen euro van de overheid, maar uitbaters zeggen dat dit niet alle problemen oplost door gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters.

Er bestaan in diverse gemeenten (sport)fondsen die ouders ondersteunen bij de financiële last van zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk. Maar niet alle gemeenten bieden dit aan en niet alle ouders nemen deze mogelijkheid aan, en dat is iets wat het Mulier Instituut betreurt:

“De gemeenten dienen armoederegelingen toegankelijker te maken om zo de ongelijkheid te verminderen. Het zou niet afhankelijk moeten zijn van de woonplaats of iemand recht heeft op deze regeling.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven