Stel geeft 562 euro per week uit aan gezonde voeding!

eten 1jpg

Guido (66) en Trees (66) uit België hebben wekelijks een goed gevuld huishoudpotje. In totaal geven ze ongeveer 562 euro per week uit.

Dit koppel geniet van gezond eten en gaat daarom zelden naar de supermarkt. ”Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”

”We kopen onze voeding lokaal, biologisch en in het juiste seizoen. Ik werk als duurzaamheidscoach in de horeca en ben ambassadeur van Food Winners.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Ons project is gericht op het motiveren van gezinnen om geen voedsel te verspillen. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun aankopen gewoon weggooien? Dat is ontzettend veel.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Mensen die horen hoeveel wij wekelijks aan eten besteden, denken vaak dat het veel is. Ik kan je verzekeren dat er niets verloren gaat.”

Ze bezoeken wekelijks verschillende winkels, omdat ze vooral van seizoensgebonden voedsel houden.

”Bij een bio-boer kopen we heerlijk malse en sappige groenten, in een supermarkt zijn ze vaak vezelig en hard omdat ze eerder zijn geoogst.”

”We halen ons brood bij de bakker, vers gemaakt. Vis en vlees kopen we respectievelijk bij een visboer en een slager.”

Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”In ons huis komt geen rommel binnen, zelfs geen conservenblik. Alles wat we kopen is supervers.”

”Ik ben bezig met een opleiding wildplukken. Zo maak ik siroop van vlierbloesems en pluk ik kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem.”

”Deze planten gebruik ik graag in thee of als smaakmakers in gerechten. In onze tuin hebben we ook ongeveer twintig soorten verse kruiden zoals oregano, salie en rozemarijn.”

In de keuken staat Trees, die zorgt voor het goed verpakken van vis en vlees zodat ze langer vers blijven.

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Het is mogelijk om ingrediënten erg lang te bewaren door ze zuurstofvrij te verpakken. Daarom hebben we zelfs een vacuümmachine in huis gehaald.”


”Om de sla langer krokant te houden, bewaren we het in een plastic zak in de koelkast. We hebben zelden restjes, die meestal gebruikt worden voor gemengde salades of soep. Groenten die bijna over de datum zijn, belanden in stoofpotjes.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”Onder de spoelbak hebben we een compostbakje en buiten zijn er twee compostvaten. De resulterende compost dient weer als voeding voor planten en kruiden in de tuin.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

”We hadden vroeger twee koelkasten, maar tegenwoordig staat er een uit. De extra is niet meer nodig.”

Dit koppel geeft 562 euro per week uit aan eten: ‘Verdwijnt niets in de prullenbak’

Guido en Trees genieten volop. “In het weekend lunchen we buitenshuis. Op zaterdag besteden we ongeveer 150 en op zondag ongeveer 200 euro.”


1. Duurzaamheid en kwaliteit hebben prioriteit.
2. Voorkeur voor seizoensgebonden gerechten.
3. Zelden een supermarkt bezoek.
4. Minimaliseren van voedselverspilling.
5. Opmerkelijk hoge wekelijkse uitgaven enkel aan eten.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven