Ouders voeden kind genderneutraal op: ‘Mensen weten het geslacht niet’

gnjpg

Er zijn verschillende wegen te bewandelen binnen het ouderschap, waaronder de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar perspectief:

“Tijdens een uitje met mijn zus en haar baby, merkte een voorbijganger in de kinderwagen op: ‘Wat een lief ventje.’ Dat zette mijn zus aan het denken.”

“Ze bleef er lang over praten: waarom dacht die persoon dat haar dochter een zoon was? Nu, met mijn eigen 1,5-jarige dochter, overkomt het mij ook regelmatig.”

“Persoonlijk vind ik het niet erg als dit gebeurt. Ik wil dat mensen niet meteen kunnen raden wat het geslacht van mijn dochter is.”

Lena en haar partner besloten al voordat Lena zwanger werd om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest specifiek voor neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye draagt geen typisch roze kleding; Lena kiest voornamelijk voor kleding in neutrale kleuren van zowel de jongens- als meisjesafdeling.

Skye heeft zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan, hoewel ze aanvankelijk wegblijven van typisch meisjesspeelgoed.

Los van traditionele gendernormen laten Lena en haar vriend Skye’s voorkeuren leidend zijn. Als Skye later roze wil dragen en met Barbies wil spelen, vinden ze dat helemaal prima.

Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit, wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof, terwijl de reacties uit hun omgeving gemengd zijn.

Hoewel hun directe omgeving gewend is aan hun benadering, ervaren Lena en haar vriend nog steeds regelmatig traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels op de kinderopvang.

Naar eigen zeggen hanteren Lena en haar vriend een milde vorm van genderneutrale opvoeding, waarbij ze ervoor kiezen om de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken ondanks eventuele genderneutrale alternatieven.


Lena heeft bewondering voor ouders die ervoor kiezen om het geslacht van hun kind geheim te houden, maar zijzelf acht dit niet nodig voor haar eigen gezin. Haar levensmotto blijft: respecteer de keuzes van anderen en leef en laat leven.


1. Ze verkiest dat het geslacht van haar kindje niet kenbaar is.
2. Ze hanteert een vorm van genderneutrale opvoeding die mild is…
3. Haar kindje’s voorkeuren staan centraal…
4. Deze keuze werd al gemaakt tijdens de zwangerschap…
5. Daarom koopt ze kleding in neutrale tinten…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven