Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli meer betalen voor het terugleveren van stroom uit zonnepanelen!

zon 1jpg

Vanaf 1 juli zullen klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het stroomnet.


Deze nieuwe regeling geldt zowel voor klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op of na die datum ingaan.


De vergoeding zal variëren op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die jaarlijks minder dan 500 kWh terugleveren, zullen geen vergoeding hoeven te betalen.


Voor hoeveelheden vanaf 500 kWh zal er wel een vergoeding worden gerekend. De vergoeding voor het leveren van 500 tot 750 kWh bedraagt bijvoorbeeld 56 euro per jaar.


Bij hogere hoeveelheden die worden teruggeleverd, zullen de kosten verder stijgen. Verschillende andere energieaanbieders, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen ingevoerd.


Volgens Energievergelijk.nl worden eigenaren van zonnepanelen momenteel door vrijwel alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.

De reden voor de kostenstijging wordt veroorzaakt door de salderingsregeling. Deze regeling stelt klanten met zonnepanelen in staat om teruggeleverde stroom te verrekenen met hun eigen verbruik.

Hierdoor ontvangen zij tijdens piekmomenten een hogere vergoeding, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren wanneer er een overschot aan goedkope elektriciteit is.

De invoering van teruglevertarieven door energiebedrijven volgde op een besluit van de Eerste Kamer eerder dit jaar om een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling af te wijzen.

Ondanks de nieuwe kosten benadrukt Vattenfall dat zonnepanelen een interessante investering blijven.

1. Behoor jij tot de groep die geen terugbetaling hoeft te doen?
2. Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli zowel voor klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten.
3. Zonnepaneelbezitters worden door energiebedrijven extra belast.
4. Dat is jammer…
5. Behoor jij tot de groep die geen terugbetaling hoeft te doen?

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven