Deskundigen maken zich zorgen: Steeds meer kinderen kunnen niet zwemmen door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Opmerkelijk is dat door de stijgende kosten van zwemlessen, steeds meer Nederlandse kinderen moeite hebben om een zwemdiploma te halen, aldus experts.

Vanwege de verhoogde tarieven moeten veel kinderen voortijdig stoppen met zwemlessen omdat hun ouders deze kosten niet meer kunnen dragen of willen betalen.

Uit recent onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn toegenomen.

Vanaf 2018 zijn ouders bijna 30 procent meer gaan betalen voor zwemlessen. In bepaalde gemeenten is dit zelfs gestegen tot 70 procent.

In vergelijking hiermee bedraagt de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland 21 procent.

Op dit moment kost een zwemles gemiddeld 12 euro, tegenover 9 euro eerder. Voor enkel het behalen van het A-diploma zijn ongeveer zestig lessen vereist, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten.


Uit een gesprek met de NOS blijkt dat “ouders zien het belang van zwemlessen, maar besluiten toch om te stoppen,” volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek uitvoert.


Het is zorgwekkend dat “je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen.”


Volgens cijfers van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent naar 13 procent sinds 2018.


Zwembaden zien de stijgende kosten vooral terug te wijten aan de hogere energietarieven, aangezien het veel geld kost om een zwembad warm en schoon te houden.


Om de stijgende kosten aan te pakken heeft de overheid zwembaden in 2022 ondersteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar dit lost volgens de uitbaters niet alle problemen op. Naast de stijgende kosten zijn er ook hogere personeelskosten en een tekort aan badmeesters.


In bepaalde gemeenten zijn er (sport)fondsen die ouders ondersteunen bij de financiële last van de zwemlessen voor hun kinderen, al dan niet helemaal.


Niettemin beschikt niet elke Nederlandse gemeente over zo’n fonds, en niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, maken hiervan gebruik. Het Mulier Instituut uit zijn bezorgdheid hierover:


“De gemeenten moeten armoederegelingen breder toegankelijk maken zodat de ongelijkheid afneemt. Of je recht hebt op zo’n regeling moet niet bepaald worden door de plek waar je woont.”


1. Naar huidige maatstaven kan het bedrag voor één zwemles fors zijn!
2. Een opmerkelijke prijsstijging die voor velen onhaalbaar is geworden.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is van cruciaal belang maar voor velen niet meer betaalbaar!
5. De prijsstijging baart zorgen. Niet te bevatten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven