
Schoonmaakazijn maakt alles schoon, maar deze 6 dingen moet je er nooit mee schoonmaken.(2 minuten lezen)
3 juli 2022Met schoonmaakazijn kun je bijna alles mee schoonmaken. Het is veelzijdig, goedkoop en krachtig. Vieze sportkleding wassen of kalk verwijderen in de badkamer, je kunt er zoveel mee. Er zijn toch een paar klusjes waarbij schoonmaakazijn niet goed voor is.

Schoonmaakazijn
Je moet schoonmaakazijn niet verwarren met gewone witte azijn. Het verschil zit in de zuurtegraad. De zuurtegraad van witte azijn is 5 procent, van schoonmaakazijn is dat 6 procent. De concentratie van het zuur in schoonmaakazijn is 20 keer groter dan gewone witte azijn. Daarom is het geschikt om mee schoon te maken. Het is tevens een natuurlijk product en valt niet onder gewone chemicaliën. Door dat hoge zuurgraad is het niet geschikt om alles mee schoon te maken.
1. Elektronische apparaten
Schoonmaakazijn werkt goed om jouw ramen goed schoon te krijgen, maar gebruik het niet bij elektronische schermen zoals van de tv of telefoon. De coating op de schermen kunnen beschadigd raken en dat is heel zonde!
2. Natuursteen
Vloeren en aanrechten van natuursteen hebben een beschermlaag, maar door de zuur in het schoonmaakazijn kan het natuursteen alsnog beschadigen. Het is dus uit den boze om het hiermee schoon te maken.
3. Gietijzeren pannen
Door met schoonmaakazijn jouw gietijzeren pannen schoon te maken, verwijder je de oliën die het gietijzer beschermen. Het veroorzaakt roest en putjes op gietijzeren oppervlakten en dat wil je niet. Je kunt het ermee schoonmaken, maar zorg er dan voor dat je de azijn goed afspoelt en het weer invet.
4. Roestvrijstaal
Let op bij het schoonmaken van roestvrijstalen apparaten en messen met schoonmaakazijn. Het is niet uit den boze, maar ook niet aan te raden. Het kan zorgen voor bultjes en putjes indien je de azijn er lang op laat. Spoel ze goed af met water mocht je het toch willen gebruiken.
5. Houtoppervlakken
Maak jouw onafgewerkte houten meubilair niet schoon met schoonmaakazijn. Het zuur beschadigd het hout waardoor er verkleuringen ontstaan.
6. Rubber
Schoonmaakazijn kun je beter niet gebruiken om rubber mee schoon te maken. De rubber kan door het zuur uit elkaar vallen. Wasmachines, vaatwassers en andere apparaten hebben vaak onderdelen van rubber. Let er goed bij op dat je de handleiding van deze apparaten leest of je schoonmaakazijn kunt gebruiken om het schoon te maken.