Trek aan de bel: Deze ‘onschuldige’ gewoonte kan wijzen op Parkinson en dementie😱😥

Veel mensen krijgen wel eens bij het opstaan van hun partner te horen dat ze hebben liggen praten in hun slaap.

Het praten tijdens de slaap komt voornamelijk veel voor bij kinderen, bij volwassenen minder. Maar ga je opeens uit het niets in je slaap praten, terwijl je dat eerder nooit deed? Trek dan aan de bel.

Vooral bij kinderen praten ontzettend veel in hun slaap, soms hele verhalen tijdens de nacht, echter is dit totaal niet erg.

Bij volwassenen is het praten in de slaap alleen op te merken als er een bedpartner naast je ligt die er ‘s nachts wakker is van geworden.

Heb je nooit in je slaap gepraat, maar begin je dat vanaf je 50e levensjaar ineens wel te doen? Dit zou dan toch wel eens iets kunnen betekenen.

Hardop dromen zou namelijk een aanwijzing kunnen zijn op iets dat niet helemaal goed gaat in de hersenen.

Dan kan dit iets betekenen. Wanneer je hardop begint te dromen, kan dit betekenen dat er iets misgaat in de hersenen.

Een onderzoeker van Sleep Medicine Health aan Stanford Health, Rafael Pelayo, laat weten dat dit een voorteken zou kunnen zijn van dementie of Parkinson.

Rafael geeft dan ook het dringende advies om een arts te raadplegen. Dit om te laten onderzoeken waarom je opeens ‘s nachts, tijdens de slaap praat.

Mocht jouw partner nu vertellen dat jij ook gesprekken voert tijdens je slaap, schiet dan niet direct in paniek.

Praten in je slaap hoeft niet gelijk te betekenen dat je te maken hebt met Parkinson of dementie, er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn.

Praten in de slaap kan volgens onderzoeker Pelayo ook worden veroorzaakt door stress, angst en depressie.

Wanneer het praten in je slaap gecombineerd wordt met angstdromen, nachtmerries en slaapapneu is het verstandig een huisarts te bezoeken. Er zou sprake kunnen zijn van een slaapstoornis.

Over de auteur

Scroll naar boven