Heb je last van tranende ogen? Het kan hierdoor komen.(1 minuut lezen)

Heb je last van tranende ogen? Het kan hierdoor komen.(1 minuut lezen)

31 maart 2022 Uit Door Media Feitjes

Velen kunnen regelmatig last van tranende, jeukende of geïrriteerde ogen. Het is vervelend en is vaak lang zoeken naar de oorzaak. Ben je misschien vermoeid, allergisch, of komt de oorzaak juist van buitenaf? Dan kunnen dit 3 mogelijke oorzaken zijn van tranende ogen.

1. Droge ogen

Velen weten dit waarschijnlijk niet, maar droge ogen kunnen eventueel de oorzaak zijn. Wanneer je last hebt van droge ogen doen je traanklieren hun uiterste best om de droogte te verhelpen, wat resulteert in extra tranen. Ook is het zo dat wanneer je moe bent, je ogen wat droger kunnen worden.

ZOJUIST BINNENGEKOMEN:
Man is al 15 jaar met ziekteverlof: Klaagt bedrijf aan en eist loonsverhoging!

Je ogen kunnen zich namelijk vochtig houden en worden sneller droog als deze laag traanfilm beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door hormonale afwijkingen, maar ook door ouderdom.

2. Hooikoorts of andere allergieën

Als je in de lente last hebt van tranende ogen, dan kun je bijna met grote mate van zekerheid zeggen dat je last hebt van hooikoorts. Wanneer allergenen in contact komen met je ogen, dan zetten die een afweerreactie in gang om ze zo snel mogelijk weer weg te jagen. Het aanmaken van extra tranen is zo’n typische  afweerreactie. Andere veelvoorkomende allergieën zijn huidschilfers van dieren, huisstofmijt, contactlensvloeistof en cosmetica.

3. Irritatie

Als je normaliter geen last hebt van tranende ogen en zomaar uit het niets heb je er wel last van, dan is er meestal sprake van een irritatie. Het kan zijn dat er een zandkorrel of wimperhaartje in je oog zit, of dat er een ooginfectie op de loer ligt. In het geval van irritatie moet je eigenlijk blij zijn dat je ogen hard tranen, want dat betekent dat ze een vuiltje, bacterie of infectie zo snel mogelijk op proberen te ruimen. Kijk of je zelf de bron van irritatie kunt verwijderen (met schone vingers) en maak je ogen regelmatig schoon met lauwwarm water.

ZOJUIST BINNENGEKOMEN:
Celine Dion vindt het ontzettend moeilijk: ‘Het is niet eerlijk’