Marijke Helwegen is klaar met het verdriet: ‘Dat moet maar eens afgelopen zijn’😢🙏

Marijke Helwegen valt behoorlijk op, dit vanwege haar opvallende uiterlijk en het vele trillen dat ze doet.

Ze krijgt vaak de vraag of ze aan parkinson lijdt. Drie afzonderlijke artsen hebben vastgesteld dat ze geen parkinson heeft.

Uit onderzoeken is gebleken dat haar getril veroorzaakt wordt door een niet traceerbare tremor. Haar leven wordt er echter wel door beïnvloed.

‘Als ik een glas naar mijn mond breng, klappert het tegen mijn tanden’, vertelt Marijke aan Story. (…) Omdat ik tril, denkt iedereen dat ik de ziekte van Parkinson heb.

Het heeft me altijd verdrietig gemaakt dat iedereen dat denkt. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Het is niet zo.’ 

‘Al sinds mijn 15e heb ik dat. Het zijn spastische bewegingen waar ik alleen last van heb op momenten dat ik zenuwachtig ben.

Haar artsen kunnen niet precies zeggen wat ze heeft. ‘Met tussenpozen van acht jaar heb ik drie neurologen bezocht en die zeggen allemaal hetzelfde: ik heb een essentiële tremor.

Dat betekent dat het een niet traceerbare tremor is. Ze weten de oorzaak niet. De laatste neuroloog vergeleek het met zo’n klein hondje dat altijd trilt.

Het is dus geen ziekte, maar een handicap. En ik hoop dat mensen ermee ophouden om te zeggen dat ik parkinson heb. Want het is niet waar.’

Over de auteur

Scroll naar boven