Cholesterol verlagen? Dat kan met deze voedingsmiddelen.

Een hoog cholesterol is heel slecht voor jouw gezondheid, al heb je in eerste instantie geen klachten. Het slechte LDL-cholesterol kan leiden tot een hartinfarct, galstenen en hart- en vaatziekten. Houd je cholesterol op een goed niveau door deze voedingsmiddelen te eten.

 1. Havermoutpap
  Begin je dag met een gezonde portie havermout met fruit. De havermout bevat oplosbare vezels die het LDL cholesterol verlagen. Het absorbeert tevens water en voert vet af voordat het wordt opgenomen in je bloed.
 2. Appels
  Appels staan bekend voor het verlagen van cholesterol. Eet de appel met schil, daar zit een antioxidant in die het cholesterol verlaagt en goed is voor de doorstroming van het bloed. Andere fruitsoorten zoals aardbeien, druiven en citrusvruchten houden jouw cholesterol ook op een gezond peil.
 3. Noten en zaden
  Meerdere onderzoeken wijzen uit dat noten en zaden heel gezond zijn. Ze bevatten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die bijdragen aan een gezond cholesterol niveau. Pecannoten bevatten betacaroteen en vitamine E, beide werken ontstekingsremmend. Walnoten zijn niet alleen goed voor de hersenen, maar verminderen het risico op hart- en vaatziekten met 19 procent.
 4. Bonen
  Alle soorten bonen zijn rijk aan vezels, maar vooral zwarte bonen. Ze verteren minder snel waardoor je langer een vol gevoel hebt na het eten. Zwarte bonen zijn erg geschikt voor mensen die graag willen afvallen, maar ook voor mensen die een gezond cholesterol niveau willen behouden.
 5. Olijven
  Olijfolie en olijven bevatten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die het cholesterol niveau verlagen. Niet alleen olijfolie, maar ook andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en koolzaadolie kunnen helpen om het cholesterol op een goed niveau te houden.
 6. Vette vis
  Vette vis zoals zalm of makreel bevatten van nature omega 3 vetzuren die het LDL- cholesterol helpen verlagen. Eet daarom twee keer per week vette vis en laat het rode vlees wat vaker liggen. Deze gezonde vetzuren dragen bij aan een gezond hart en zijn ontstekingsremmend.
 7. Sojabonen
  Meerdere onderzoeken wijzen uit dat soja producten zoals tofu en sojamelk helpen om het LDL- cholesterol niveau met 5% te verlagen. Het eten van ongeveer 25 gram soja draagt bij aan deze verlaging.
 8. Chiazaden
  Chiazaden bevatten ook omega 3 vetzuren. Dit is ideaal voor vegetariërs! Het zit namelijk vol antioxidanten, eiwitten en boordevol vezels. Een superfood! Doe ze lekker in een smoothie, ontbijtpap of yoghurt.
 9. Graan
  Gerst, bulgur en boekweit hebben veel in gemeen met havermout en delen dezelfde voordelen zoals oplosbare vezels. Lekker voor in een soep of salade.
 10. Spinazieblad
  In spinazie zit boordevol ijzer, vezels en andere minderalen. Deze zorgen voor meer zuurstof in het bloed waardoor bloedvaten verwijden en de bloedstroom op gang komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven